Periodontoloji
Diş Eti Tedavileri
Dişleriniz sağlıklı ancak diş etleriniz geri çekiliyor veya diş kökleri açıkta ise dişeti tedavisine ihtiyacınız var demektir. Birçok hastamız, bakterilerden kaynaklı diş eti ve çevre dokularının hastalıkları ile savaşmaktadır. Yapılan klinik araştırmalarda Ülkemizde birçok insanımızın dişeti ve çevre dokularının hastalıklarına sahip oldukları bilinmektedir. Birçok durumda diş eti kronik seyir göstermesi, bu tür hastalıkların yıllarca fark edilmeden ilerlemesine neden olmaktadır.
Dişeti Hastalığının Sebepleri
Diş eti hastalıkları çoğunlukla, diş ve ağız bakımının eksik veya yanlış uygulama yapılmasından kaynaklıdır. Bu hastalığı ilerlemesini engellemenin yolu hastaların doğru tekniklerle düzenli bir şekilde dişlerini temizlemesidir. Diş eti ve çevre dokuların rahatsızlığına neden olan, oluşumunu kolaylaştıran faktörlerde kısaca şekilde sıralayabiliriz;
- Bakteriyel diş plağı
- Sigara kullanmak
- Stres
- Bazı ilaçlar
- Hormonel değişiklikler
- Diş gıcırdatmak
- Vitamin eksikliği
- Diyabet (Şeker) hastalığı
Böyle bir durumda hastaların ağız temizliğine daha fazla zaman ayırmaları hastalığı önlemede çok daha fazla önem taşımaktadır.
Erken teşhis
Diş eti hastalığını nasıl anlayabilirim?
Hastalığın başlangıç aşamasında anlamak oldukça zordur; Laleli de hizmet veren kliniğimizde görevli Uzman Diş hekimlerimiz tarafından özel araçlarla teşhis edebilmektedir.
Hastalığın ilerleyen aşamalarında, diş eti çekilmeleri, diş etlerinde şişlikler, dişlerin sallanması görülmektedir. Hastalık tedavi edilmediği takdirde dişlerin kaybıyla sonuçlanmaktadır.
Tedavi öncesi
Diş eti hastalıklarının tedavisinin başarısı, sadece sizlerin katkılarıyla mümkün olmaktadır. Bu yüzden tedavi planlamamızda ağız bakımının iyileştirilmesi en önemli konudur. Bu anlamda dişleriniz kliniğimizde personelimiz tarafından, profesyonel olarak tedavinizden önce temizlenmektedir. Aynı zamanda sizlere, günlük yaşamınızda uygulamanız gereken ağız bakımı ile ilgili tavsiyeler ve yöntemler gösterilmekte böylelikle tedavinin başarısının devamı için gerekli bilgilere sahip olmanız sağlanmaktadır.
Başarınız bizler tarafından düzenli yapılan kontrollerle de gözlenmekte ve eksikler sürekli tamamlanmaktadır. Bu süreç zarfında sizlerin doğru diş bakımını öğrenmeniz hedeflenmektedir.
Hastalığın tedavi aşaması
Ağız bakımınız görülür derecede düzeldiği takdirde, tedavinize, klinik kısmı ile devam edilir. Bu süreçte derin diş eti cepleri ultrason ve diğer el aletlerimiz sayesinde hastalıklı dokulardan temizlenmektedir.
Diş eti durumunuz sağlığına kavuştuğu zaman, tedavileriniz diğer problemlerinize yönelik devam edebilir. Özellikle çekilmiş diş etleri ve açığa çıkmış kök yüzeyleri, estetik açıdan kötü olmakla birlikte, soğuk sicak gibi faktörlerde oldukça fazla etkelinmektedir.
Diş Estetiği
Diş eti estetiği, diş etlerinin hasta bazında gülme hattı ve dişlerin boyutları ele alınarak simetrik olarak şekillendirildiği birtakım işlemleri kapsayan estetik diş hekimliği uygulamalarıdır. Pembe estetik olarak da isimlendirilebilir. Pembe estetik iyileşme süreci maksimum 10-14 günde tamamlanan bir süreçtir. Bu dönemde ilk bir hafta hastalarımız ağrı kesici ve gargara kullanarak süreci gayet konforlu geçirmektedir.
Diş eti estetiği hangi durumlarda ve nasıl yapılır?
Her dişin diş eti seviyesinin olması gereken standart bir yeri ve şekli vardır. Bu standart bozulduğunda ağız estetiği bozulabilir. Gülerken ya da konuşurken fazlaca gözüken diş etleri (gummy smile) tüm görünümü kötü etkileyebilir. Bu sorunlar lazerler ile genellikle tek seansta, kanamasız ve dikişsiz olarak çözülmektedir.