Implantoloji
Zigoma Implant
İmplant, vücut içerisine ve canlı dokulara yerleştirilen cansız maddeleri ifade eder. Diş tedavisinde kullanılan implantlar ise eksik olan bir veya birkaç dişin işlev ve estetiğini iade etmek için çene kemikleri içinde açılan yuvaya yerleştirilen genellikle titanyum esaslı vida veya kök şeklindeki yapılardır.
Çene kemiklerine yerleştirilen bu implantların üzerine diş protezi yerleştirilir. İmplant tedavisinin diğer tedavilere göre avantajı komşu dişlere zarar verilmeden işlem yapılabilmesidir. Diş eksikliğinde kullanılan köprü tekniğinde olduğu gibi eksik dişin her iki yanında bulunan komşu dişlerin kesilmesine gerek kalmaz ve zarar görmesinin önüne geçilmiş olur. Çene kemiğine yerleştirilen İmplant diş kökünün yapmış olduğu görevi üstlenmiş olur ve doğal diş gibi rahatlıkla yemek yiyebilir, konuşabilir ve gülebilirsiniz.
İmplant tedavisine başlamadan önce detaylı muayene ve röntgen gereklidir. Çene kemiklerinin ve kalan dişlerin ölçüsü alınır. Dental implantların yerleştirilmesi için iki seçenek vardır. Tek aşamalı işlemde implant yerleştirildikten sonra geçici başlık takılır. İki aşamalı işlemde ise dental implant takıldıktan sonra üzeri diş eti ile kapatılır ve iyileşmeye bırakılır. Protez başlıklar daha sonra takılır. Her iki durumda da geçici bir köprü yerleştirilir ve alt çene için 3 ay, üst çene için altı ay iyileşme süreci beklenir. Bazen dental implantların üzerine yeni yapılan dişler hemen takılabilir. Dental implantla hasta güvenle gülebilir ve yemek yiyebilir.
Zigoma Implantlar
Elmacık kemiği yani zigoma implantı, üst çenede standart diş implantına imkan vermeyecek derecede kemik erimesi olan kişilere yapılan bir işlemdir.
Üst çene kemiği kaybı olan hastalarda implant uygulanacak bölgeye zigoma implantı uygulaması yapılabilir. Sinus tabanının yükseltilmesi ve kemik greftlerinin uygulanması işlemi olup tedavi süresi uzun ve zahmetlidir. Zigoma implantları normal implantlar gibi olup onlardan uzundur. Genel anestezi veya lokal anestezi ile yerleştirilir.
Avantajları ve Etkileri Nelerdir?
Hastanın erimiş üst çene kemiği zigomatik implantlar sayesinde normal fonksiyonlara sahip olur ve hastanın yaşam kalitesi yükselir. Tecrübeli cerrahlar tarafından kapsamlı navigasyon teknikleri kullanılarak yapılan bir tedavi yöntemidir. İleri derecede kemik rezorbsiyonunda, kaza ve kanser hastalığı gibi nedenlerle premaksillada geniş rezeksiyonlar uygulanan hastalarda yüksek başarı oranı ile tercih edilmektedir.
Operasyondan Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?
Tedavi sonrası verilen ilaçlar düzenli kullanılmalı, birkaç gün sıcak yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır. Geçici protezlerde kırık oluşmaması için diş hekiminin uyarıları dikkate alınmalıdır.
All On Four Implant
All On Four Implantlar
All On Four implant tekniği, tam dişsiz hastalarda belirli açılarla yerleştirilen dört adet dental implant üzerine aynı gün diş protezinin sabitlenmesini sağlayan bir prosedürdür. All On Four tedavisi, dental implant ameliyatına engel teşkil edecek herhangi bir hastalığı bulunmayan ve yeterli kemik hacmine sahip tüm tam dişsiz (hiç dişi olmayan) hastalara uygulanabilir.
All On Four tedavisinin aşamaları nelerdir?
All On Four tedavisi planlanan hastalara önce detaylı bir klinik ve radyolojik muayene yapılması gerekmektedir. Bilgisayarlı tomografi (BT) üzerinde ölçümler yapılarak hastaya uygun bir planlama yapılır. All On Four prosedürü, cerrahi ve protez işlemleri olarak iki aşamadan oluşmaktadır. Tedavi günü hastaya planlamaya uygun şekilde 4 adet dental implant yerleştirildikten sonra aynı gün geçici diş protezi, dental implantların üstüne sabitlenir. 3 ay sonra ise hastaya daimi diş protezleri yapılır.
All On Four implant tekniğinin avantajları nelerdir?
- Tam dişsiz hastalara aynı gün, tek bir cerrahi işlem ile sabit diş protezi yapılabilme imkanı sunar.
- Tam dişsiz hastalara aynı gün, tek bir cerrahi işlem ile sabit diş protezi yapılabilme imkanı sunar.Sinüs yükseltme ameliyatı, kemik ilavesi gibi herhangi bir ileri cerrahi işlem uygulanmadığından operasyon daha kolaydır.
- Sinüs yükseltme ameliyatı, kemik ilavesi gibi herhangi bir ileri cerrahi işlem uygulanmadığından operasyon daha kolaydır.
- Kullanılan dental implant sayısı azaldığından ve ilave cerrahi işlem gerektirmediğinden dolayı, maliyeti klasik dental implant tedavisine oranla daha düşüktür.
- Kişiye özel planlanabilen, estetik bir görünüm ve gülme hattı, gülüş estetiği sağlar.
- Hareketli diş protezi kullanamayan, bulantı refleksi olan hastalar için uygundur.
- Gerekli seans sayısı az olduğundan, şehir dışında ikamet eden hastalar için de uygundur.