Diş Protezleri
Kron Köprü Diş Protezleri
Eksik Dişler
Diş Kayıplarının Sonuçları
Bir dişin eksikliği öncelikle çene kemiğindeki komsu dişlerin pozisyonun etkilenmesine neden olmaktadır. Komsu dişler diş eksikliğinden kaynaklanan bu boşluğa doğru hareket etmekte, dönmekte hatta devrilmektedir.
Karşı çenedeki dişlerin de zaman içerisinde boşluğa doğru uzamasına neden olmaktadır.
Zaman içerisinde bu şekilde dişlerde oluşan pozisyon değişikleri, erken kontaklara, çene hareketlerinin kısıtlanmasına ve dolayısıyla fonksiyon sırasında rahatsızlıklara neden olmaktadır.
Bu tür değişiklikler, diş eksilmesinin hemen akabinde olmasa da, uzun süre tedavi edilmediği durumlarda, komsu dişlere aşırı baskı, çene kemiklerinin ve çene kaslarımızın hassas hale gelmesine ve ağrılı bir süreç yaşamanıza sebebiyet vermektedir.
Tedavi Öncesi
Diş eksikliğinden kaynaklı bir tedavi planlama yapılması gerekiyor ise, tedavinin başarısı, aynı zamanda ağzımızda geri kalan dişlerin durumuyla ilgilidir. Bu nedenle sizlere uzun ömürlü çözümler sunabilmek için, dişlerinizin tamamına gerekli bütün tedavileri yapmayı öneriyoruz. Örneğin çürük dişlerin tedavisi, diş eti hastalılarının tedavileri, ağız bakımındaki eksikliklerin giderilmesi gibi. Kısaca sağlıklı bir Ağız ve Diş yapısının oluşması için komple bir tedavi planlaması yapıyoruz.Unutmayalım ki: Sadece sağlıklı dişler ağzımızdaki fonksiyonlarını doğru bir şekilde yerine getirebilirler.
Kronlar
Eğer bir diş, tahribatın büyüklüğüne bağlı olarak, dolgu ile tedavi edilecek durumda değil ise, Kliniğimizde hizmet veren Diş Hekimi tarafından gerekli muayene ve hazırlıklar yapıldıktan sonra dişler kesim yapılarak kron kaplamaya uygun hale getirildikten sonra yine kliniğimizde hizmet veren diş teknisyenimiz tarafindan dişiniz için kaplamalar hazırlanmaktadır.Yapılan bu kaplama metalden, metal- porselen veya zirkonyum olabilmektedir.
Metal-porselen kaplamalarda ince bir metal tabakasının üzerine porselen uygulanmakta, Zirkonyum kaplamalarda ise metalin yerine zirkonyum kullanılmaktadır. Bu durumda daha estetik ve doğal bir sonuç elde edilmektedir.
Köprüler
Eğer eksik dişler implantlarla tedavi edilemeyecek durumda ise, köprüler altenatif olarak uygulanmaktadır. Bu durumda malesef komsu dişler kesilmekte ve kaplanmaktadır. Dişler köprülere ayak olarak işlev görmektedirler. Eksik diş veya dişlerde bu dişlere bağlanmaktadır.Protezler
Belirli nedenlerden ötürü sabit diş mümkün olmadığı durumlarda, takıp çıkarılacak tarzda protezler yapılmaktadır. Bu şekilde kaybolan fonksiyon, estetik ve konuşma problemleri tedavi edilmektedir. Dişlerinizin rengi, büyüklüğü ve konumu alınan ölçümlerle tespit edilmektedir ve diş teknisyenleri tarafından uygulanmaktadır.
Bu türden protezler direk diş eti üzerine oturmaktadır. Bu tür protezlerde de farklı uygulama şekilleri bulunmaktadır. Kancalı, çıt-çıt denilen diş üstüne geçmeli veya tamamen diş eti üzerine oturan damak dediğimiz protez türleri mevcuttur. Bizler, yaptığımız muayene ve sizlerle yapılan bilgilendirme konuşmasının ardından, nasıl bir protez yapılacağına hekimlerimizin önerileri doğrultusunda sizler karar vermektesiniz.
Kancalı Diş Protezleri
Sabit protez uygulaması yapılaması mümkün olmayan dişlere yapılan protezlerdir. Diş olmayan bölgenin önünde veya arkasında bulunan dişe, protez kancası yardımıyla tutturulduğundan dolayı kancalı diş protez ismi ile anılır. Parsiyel diş protezlerde alınan ölçüler, çeşitli provalar ile ortalama 5 seansta proteziniz hazırlanır. 5 seans için gerekli süre ortalama 2 haftayı bulmaktadır.
Bu protezlerin, alt çene kısmında dilin altından; üst çene kısmında ise damaktan geçen metalleri bulunmaktadır. Bu metallere başlangıçta dilinizin ve ağzınız alışmakta zorlanabilir. Belirli bir süre kullanımdan sonra kendi dişinizmiş gibi çok rahat bir şekilde kullanabilirsiniz.
Kancalı diş protezler üzerinde bulunan kancaların amacı protezin yerinden çıkmasını önlemektedir. Bu sayede yemeğinizi yerken proteziniz hareket etmez, sadece belirli bir süre geçtikten sonra kancalarında gevşeme olabilir. Bu durum yaşandığında kancalar kolay bir şekilde sıkıştırılır ve proteziniz oynamaz.
Kancalı diş protezleri kullanırken dikkat edilmesi gereken takıp çıkarırken kancalara zarar vermemeye özen göstermektir. Takıp çıkarma işlemleri bu sebeple yavaş ve dikkatli yapılmalıdır. Çene diş protezi tam oturtturulup kontrolü yapıldıktan sonra kullanılmalıdır. Protez ağız açık vaziyette yerleştirilmelidir, şayet ağız kapalı bir vaziyette iken protez yerine oturtulmaya çalışılır ise kancalar eğilebilir veya kırılabilir.
Total (Tam Diş) Protezleri
Tam Diş Protezi
Tam diş protezler çürük, travma, kemik erimesi gibi çeşitli sebeplerle bütün dişlerin kaybedildiği durumlarda alt ve üst çeneye dokudan destek alarak oturan hareketli protezlerdir.
Total protezlerde estetik görünüm sağlamak mümkün müdür?
Total protezlerde dudak ve yanak dolgunluğu protez ile sağlanarak yüzün daha genç bir görünümü sağlanabilir. Bunun yanı sıra tüm dişler estetik kurallara uygun şekilde dizilerek estetik bir gülüş sağlanması da mümkün olmaktadır.
Total protezleri kullanırken ne tür sorunlar yaşayabiliriz?
Tam diş protezler dokudan destek almaları sebebiyle hareketlidir. Özellikle alt damağın üst damağa göre daha az hacme sahip olması, alt çenede dilin bulunması alt protezi üst proteze göre daha çok hareket eder hale getirmektedir. Hastaların genel şikayeti; üst damağım tutuyor ancak yemek yerken, konuşurken alt damağım oynuyor şeklindedir. Bu harekete bağlı olarak da sık sık vuruklar oluşmasına neden olabilmektedir.
Total protezlerin sabit durmalarını sağlayacak bir yöntem var mıdır?
Total protezleri özel yapıştırıcılar ile yapıştırılması bazı durumlarda şikayetleri azaltsa da bu sorunu ortadan kaldırmanın en iyi yöntemi implant üstüne özel tutucular ile uygulanan, halk arasında çıtçıtlı protez olarak tanımlanan overdenture protezlerin yapımıdır.
Protezlerin bakımı ve kullanımı nasıldır?
Bu protezlerin geceleri uyumadan önce mutlaka çıkarılması ve su dolu bir kapta bekletilmesi önerilmektedir. Hiç çıkartılmayan protezler damaklarda mantar enfeksiyonu gibi hastalıklara ve ağız kokusuna sebep olabilmektedir. Çıkarıldıklarında da peçeteye sarılıp kuru ortamda bekletilmemeli, su dolu bir kap içinde bekletilmelidirler. Özel temizleyici tabletler hasta isteğine bağlı olarak suya atılabilir. Ancak protezlerin fırça ile mekanik temizliği de hasta tarafından mutlaka günde 2 kez yapılmalıdır. Hatta her yemekten sonra çıkarıp yıkamadan, uzun dönem renk değişimi olmadan kullanmalarına yardımcı olacaktır.
Total protezlerin kullanım ömrü ne kadardır?
Total protezlerin kullanımı ile ilgili kesin bir süre vermek doğru olmaz. Hastanın ani kilo kaybı veya kemik erimesi gibi sebeplerle protezinde bollaşma meydana gelebilmektedir.
Bollaşan ve kırılan protezlerin tamiri mümkün müdür?
Hastanın protezinde diş aşınması veya kullanım ile ilgili sorunları yoksa özel besleme materyalleri ile protez tekrar damaklara uyumlanabilir. Protez kırılması veya diş düşmesi gibi sorunlarda tamir edilebilmektedir. Tamir edilen protez 1-2 gün içinde hastaya teslim edilmektedir.Hassas Tutuculu Diş Protezleri
Dişlerde hazırlanan yuvalara oturan gizli tutuculardır. Gizli tutucular nedeniyle, kanca görünümü almadığından daha estetik bir görüntü sağlar. Yapım aşamaları tam protezlerle ile aynıdır. Hassas bağlantılı protezlerde ölçü ve çeşitli provalarla ortalama 5 seansta hazırlanır; 5 seans da ortalama 14 güne tekabül eder. Hassas tutuculu protezlerde, dişlerde hazırlanan yuvalara oturtturulan hassas parçalar kullanıldığından takıp çıkarırken ilk yapıldığında çok sıkı iken zaman ilerledikçe daha rahat bir şekilde takıp çıkarılabilir. Ancak takılıp çıkarma işlemi dikkatli yapılmalıdır. Protezin yerinden çıkmasını önleyen yuvalar içerisine oturtturulmuş kısımları vardır. Bu sayede yemek esnasında hareket etmezler. Yalnız zamanla hassas bağlantılı lastik kısmında gevşeme gerçekleşebilir buda kolay bir şekilde değiştirilebilir. Tam diş protezlerin kullanımında takıp çıkarırken dikkat edilmesi gerekenlere ek olarak hassas bağlantı parçalara zarar verilmemelidir. Takıp çıkarma işlemleri, dikkatli ve yavaş şekilde yapılmalıdır. Tam olarak protezin oturduğundan emin olduktan sonra çene kapatılmalıdır. Protez çeneyi kapatarak yerleştirilmeye uğraşılmamalıdır. Aksi halde, hassas bağlantı kısımlarında hasar oluşabilir.